Les dades de vins DOP/IGP de les Illes Balears ja es poden consultar mitjançant un sistema innovador de difusió (eDades)
( 19/09/22 )

La Direcció General de Polítiques per a la Sobirania Alimentària amb l’assistència tècnica de l’Institut d’Estadística de les Illes Balears (IBESTAT), ha estat pionera publicant les dades de producció i comercialització de vins de qualitat mitjançant un sistema de difusió innovador, anomenat eDades, que permet la interacció de l’usuari amb les dades, per exemple creant filtres, gràfics, taules a mida, etc.

 

A més a més, aquest sistema de difusió  facilita la reutilització de les dades per  part l’usuari, que ja no només és un observador, sinó  que interactua amb l’aplicació per aconseguir aquella informació que sigui del seu interès. L’estadística es converteix així en una eina que permet la captura i exportació de dades per a la realització d’estudis i investigacions.

 

A data d’avui s’han incorporat les dades de producció i comercialització de vi de qualitat des de 2010. En concret, es poden consultar les dades estadístiques globals relatives a:

La superfície de vinya, producció de raïm i de vins, comercialització i valor de la comercialització dels vins de qualitat de les Illes Balears, tant de manera global com detallat per cada denominació de qualitat.

A més, també es poden consultar un sèrie de dades d’interès pel sector vitivinícola: producció de vi i volum, índex i ràtio de comercialització dels vins, mercat de comercialització, viticultors i cellers de vins de qualitat, etc.

 

La incorporació de les dades vitivinícoles a eDades permet l’aprofitament de les avantatges de la digitalització innovadora de la informació estadística (dades obertes, accessibles, interoperables i reutilitzables) per part dels ciutadans, les empreses (mitjançant el desenvolupament de models de negoci), les organitzacions de recerca i les administracions públiques.

 

Aquest sistema de difusió permet  que els usuaris emprin serveis de major valor, com l’elaboració i manteniment automatitzat de quadres de comandament (dashboards), creació de widgets o el consum dels mateixos via APIs. A més a més, el fet que les dades siguin interoperables semànticament  facilita relacionar-les amb altres dades d’interès de caire econòmic, social o demogràfic.

 

Les dades de vins DOP/IGP de les Illes Balears ja es poden consultar mitjançant un sistema innovador de difusió (eDades) - Notícies - Illes Balears - Productes agroalimentaris, denominacions d'origen i gastronomia balear
Logo Govern